Fenkoli – luonnon lahja naisille

Fenkoli on ehkä hieman aliarvostettu kasvi, vaikka tämän aran vihanneksen pitäisi julistaa ylpeänä niin monia käyttötarkoituksiaan salaatista yrttiteeksi kuin kaikkia mahtavia terveysvaikutuksiaan.

Muhkean mukulan kasvattavaa salaattifenkolia voi syödä niin raakana kuin kypsennettynä. Fenkolin lehdet sopivat vaikkapa salaatin joukkoon. Fenkolin siemeniä käytetään mausteena ja teenä.

Joidenkin tutkimusten mukaan fenkolin sisältämä koliini vahvistaa kehon puolustusjärjestelmää, muistia, oppimiskykyä ja unta. Se poistaa nestettä ja voi myös helpottaa yskää.

Korkean kuitupitoisuutensa ansiosta fenkoli tekee hyvää ruoansulatukselle ja vähentää turvotusta ja kaasuja. Fenkolitee voi auttaa laihduttajia lisäämällä kylläisyydentunnetta.

Fenkolin todellinen lahja naisille on sen PMS-oireita ja kuukautisvaivoja lievittävä, kuukautiskiertoa tasapainottava ja seksihaluja lisäävä vaikutus, joka perustuu sen sisältämiin luonnollisiin kasviestrogeeneihin. Se saattaa hieman kasvattaa rintojen kokoa, minkä vuoksi lapsille  kannattaa antaa fenkolivalmisteita säästeliäästi.

Raskaana olevien ei kannata käyttää runsaasti fenkolia, sillä sen käytöllä näyttää olevan yhteys tavallista lyhyempään raskausaikaan.

Synnytyksen jälkeen fenkoli voi auttaa imettäviä äitejä tuottamaan enemmän maitoa ja rintamaidon välityksellä vähentää vauvojen koliikkia. Imettäessä teetä kannattaa käyttää kuitenkin vain kerran päivässä jotta maidon estrogeenipitoisuus ei nouse liian korkeaksi.

Etkö tiedä miten lisätä fenkolia ruokavalioosi? Kokeile tehdä helppoa ja nopeaa rauhoittavaa timjami-fenkolikeittoa.