Mitä sinun pitää tietää dopamiinista ja serotoniinista

Dopamiini ja serotoniini ovat välittäjäaineita, joista puhumme harva se päivä Love Inc tiimin kesken.

Välittäjäaineet välittävät erilaisia viestejä aivoissamme ja kehossamme. Tällä hetkellä tunnetaan noin 50 erilaista välittäjäainetta, joista monet ovat myötävaikuttamassa siihen miltä meistä milläkin hetkellä tuntuu.

Kehomme rakentaa välittäjäaineita eri puolilla kehoa olevissa hermosoluissa aminohapoista ja ns. kofaktoreista eli myötävaikuttavista ravinteista. Välittäjäaineiden määrä ja vaikutus meihin tietyllä hetkellä riippuu niin synnynnäisestä hermorakenteestamme, sen hetken fyysisestä tilastamme kuin muiden välittäjäaineiden tasoista.

Dopamiini ja serotoniini ovat välittäjäaineita, jotka lähtökohtaisesti luovat meissä hyvän olon. Sen ymmärtäminen miten dopamiini ja serotoniini toimivat, voi auttaa hyödyntämään niiden etuja ja vähentämään niiden haittavaikutuksia omassa elämässä.

Dopamiini tuo voittajafiiliksen

Dopamiini saa meidät tuntemaan että olemme elossa. Koemme sen vaikutuksen tavoitellessamme tiettyä päämäärää tai odottaessamme jotain mieluisaa. Saavuttaessamme mitä haluamme meillä on hetken ajan dopamiinin tuoma voittajafiilis. Tunne on niin mahtava, että kohta tavoittelemme sitä taas uudestaan.

Kun dopamiinitasomme ovat kohdallaan, olomme on energinen, motivoitunut ja meidän on helppo keskittyä.

Dopamiinin motivoiva vaikutus voi valitettavasti helposti suuntautua väärään kohteesen tai muuttua addiktioksi. Esimerkiksi tietokonepelien koukuttavuus perustuu pelaamisen tarjoamiin dopamiinipaukkuihin. Jatkuva uuden ja paremman tavoittelu estää meitä nauttimasta siitä mitä meillä jo on.

Serotoniini tuo mielenrauhan

Serotoniini tuo mukanaan levollisen, turvallisen ja mukavan olon. Se vähentää kipua ja impulsiivisuutta. Nauraessamme, viettäessämme aikaa rakkaiden kanssa, rentoutessamme ja kokiessamme kiitollisuutta nautimme serotoniinin tuomasta hyvästä olosta.

Kun serotoniinitasot ovat oikeanlaiset, olemme hyväntuulisia ja tyytyväisiä ja meidän on helppo olla läsnä tässä hetkessä.

Toisaalta serotoniini voi saada meidät passivoitumaan ja tyytymään olosuhteisiin, joille voisi tai kannattaisi tehdä jotain.

Ihannetapauksessa dopamiini ja serotoniini vuorottelevatkin – välillä motivoiden meidät kokeilemaan omia rajojamme, välillä auttaen meitä lepäämään ja nauttimaan saavutuksistamme.

Seuraavissa artikkeleissa kerromme lisää siitä miten voimme tasapainottaa ja optimoida näiden välittäjäaineiden määrää ja toimintaa kehossamme.