Pinaatti on varsinainen voimavihannes

Tällä tummanvihreällä lehtivihanneksella on herkkä puoli. Jos et halua käyttää pinaattia raakana, kypsennä se hellästi varmistaaksesi että se menettää vain vähän mineraaleja ja vitamiineja. Voit auttaa asiaa lisäämällä kuumennettavan pinaatin joukkoon hieman  viinietikkaa tai sitruunamehua.

Pinaatti on yksi ravinteikkaimmista kasveistamme. Se on pakattu täyteen terveyttä edistäviä ja tulehduksia lievittäviä antioksidantteja. Pinaatti nopeuttaa tutkitusti kylläisyydentunteen syntymistä ja sitä kautta voi helpottaa painonhallintaa.  Sen lisäksi se näyttää vähentävän makeiden ja rasvaisten herkkujen himoa.

Pinaatti sisältää erityisen paljon A- ja K-vitamiinia. Siinä on myös runsaasti folaattia, joka parantaa hedelmällisyyttä ja auttaa kehoa tuottamaan innostavaa dopamiinia. Sen lisäksi pinaatilla on todettu useita muita hermoston ja aivojen toimintaa parantavia ja suojaavia ominaisuuksia. Jotkut tutkijat uskovat pinaatin auttavan jopa Alzheimerin taudin ehkäisyssä.

Pinaatin sisältämä nitraatti auttaa laskemaan verenpainetta.  Se lisää myös tehoa urheilusuorituksiin. Sen lisäksi pinaatti auttaa toipumaan nopeammin rankoista urheilusuorituksista.

Suomessa on käytössä kahta eri pinaattilaatua — tavallista pinaattia, jonka nuoria versoja kutsutaan babypinaatiksi ja suuri- ja paksulehtistä köynnöstävää Uuden-Seelannin pinaattia, jota voi kasvattaa Suomessa myös avomaalla.

Kummassakin pinaattilajissa on jonkin verran kasviperäistä rautaa, mutta valitettavasti myös oksaalihappoa, joka vaikeuttaa raudan imeytymistä ja sitoo kalsiumia. Erityisen paljon oksaalihappoa on Uuden-Seelannin pinaatissa, joka onkin syytä ryöpätä eli keittää pikaisesti kuumassa vedessä oksaalihapon vähentämiseksi.

Jos käytät raakaa babypinaattia esimerkiksi salaatissa, sen kanssa on hyvä syödä jotain kalsiumpitoista ruoka-ainetta kuten juustoa, tofua, amaranttia tai seesaminsiemeniä oksaalihappojen neutralisoimiseksi.

Me Love Inc Teamin jäsenet nautimme pinaattia monessa eri muodossa: salaattina, smoothieissa, munakkaana, muhennoksena sekä pinaattilettuina. Jos sinulla on jokin erityisen hyvä pinaattiresepti, jaa se Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä hashtagilla #loveincmedia.