Pidä pää kylmänä

Kun ystävämme on hermostunut, jännittää tai on muuten poissa tolaltaan, saatamme neuvoa häntä sanoen “pidä pää kylmänä”.  Tämä on viisaus, joka kannattaa ottaa kirjaimellisesti.

Kylmäaltistus on tutkitusti yksi tehokkaimmista tavoista rauhoittaa kehoa ja mieltä, sillä se aktivoi ja vahvistaa kehon neurologista tilaa säätelevää vagushermoa. Mitä vahvempi vagushermomme on, sitä vähemmän ja harvemmin koemme ahdistusta, stressiä tai pelkoa.

Kun keskustelimme kylmän rauhoittavasta vaikutuksesta Love Inc Median tiimin kesken, esiin nousi hassu ajatus. Viime talvena lähipiirissämme keskusteltiin paljon siitä, kuinka teinit pukeutuvat talvisin ihan liian kevyesti. Tunnustamme, että jopa itse olemme saattaneet yläasteiässä jättää pipon kotiin pakkasella.

Yleisin selitys nuorten kylmää uhmaavalle pukeutumiselle on teinimuoti ja vanhempia vastaan kapinoiminen, mutta mitä jos ilmiön takana onkin neurologinen tarve?

Murrosiän hormonaaliset muutokset tuovat mukanaan tunnemyrskyjä, jotka voivat tuntua sietämättömiltä. Tällöin kylmyyden hermoja rauhoittava vaikutus voi tuntua erityisen hyvältä.

Kärsitpä sitten teiniangstista, PMS:stä, työstressistä tai alkurakastumisen tuomasta ahdistuksesta, päivittäinen kylmäaltistus voi auttaa rauhoittumaan.

Hätätilanteessa kylmän veden läiskyttäminen kasvoille tai kylmän veden juominen voi riittää hermoston rauhoittamiseen.

Jos asut Suomessa, kylmäaltistus on talvisin todella helppoa. Ota pukeutumiseen mallia teineiltä, aloita avantouinti tai tee niin kuin yksi tiimimme jäsen ja puhdista auto aamuisin lumesta pelkässä yöpaidassa.