Ain’ laulain työtäs tee

Oletko huomannut, että elokuvissa pahikset madaltavat ääntään, hidastavat puherytmiä ja painottavat jokaista sanaa, kun he uhkailevat uhriaan? Tiedätkö miksi paniikkihäiriöistä kärsivät välttelevät ruokakauppoja? Oletko koskaan miettinyt minkä takia bassonjytke saa kehomme hytkymään?

Näiden kaikkien esimerkkien takana on yksi yhdistävä tekijä: vagushermo, jota me Love Inc Median tiimissä kutsumme rakkaushermoksi.

Vagushermo säätelee hermostoamme valvomalla millaisia viestejä aistimme ja eri elimemme välittävät. Korvaamme tulevat ääniaallot kertovat vagushermolle sekä uhkaavasta vaarasta kuin keskustelukumppanin mielentilasta.

Kehomme on ohjelmoitu olettamaan, että matala, monotoninen tai jyrisevä ääni kertoo vaarasta: villieläimen murinasta, kiitolaukkaa lähestyvästä eläinlaumasta tai raivostuneesta ihmisestä. Kun aistimme kertovat uhkaavasta vaarasta, vagushermo antaa ohjat sympaattiselle hermostolle, joka laittaa kehomme taistele- tai pakene -tilaan.

Mitä vihaisempia olemme, sitä kireämmäksi, monotonisemmaksi ja matalammaksi äänemme muuttuu. Kauppojen ilmastointi- ja jäähdytyslaitteiden jyrinä voi kuulostaa vagushermosta murinalta. Bassonjytke käskee lihastemme lähteä liikkeelle, ettemme jää pillastuneen mammuttilauman tallomaksi.

Toisin sanoen tanssiminen on kehon näkökulmasta pakenemista. Paniikkihäiriöistä kärsivien vagushermon toiminta on häiriintynyt niin, että vähänkin uhkaava ääni pamauttaa päälle hälytystilan. Siksi äänensävy kertoo meille toisen olevan vihainen vaikka hän väittäisi että kaikki on hyvin.

Kuulemamme äänet voivat vaikuttaa meihin myös rauhoittavasti. Sillä hetkellä kun olomme on rento ja koemme rakkaudellisia tunteita, äänemme on elävä ja heleä. Kun kuulemme toisen puhuvan tällaisella äänellä, vagushermo tulkitsee tilanteen turvalliseksi ja rauhoittaa mielemme.

Lempeä ja kepeä klassinen musiikki tai muu musiikki, jossa lauletaan heleästi ilman kitaran tai pianon säestyksellä, auttavat laskemaan kierroksia ja ohjaavat kehoa lepää- ja sulattele -tilaan.

Vieläkin tehokkaampaa on laulaa itse. Laulaessamme hengitämme tavalla, joka saa sydämemme sykkimään leppoisammin. Tämä sykkeen muutos viestii vagushermolle että kaikki on hyvin.

Jos julkisesti laulaminen nolottaa, voit laulaa suihkussa tai yksin autolla ajaessa. Jos oman äänen kuunteleminen tuntuu oudolta, laita kuulokkeet päähän ja laula lempibiisiesi tahdissa. Lapselle hyräily ja laulaminen rauhoittaa ja vahvistaa niin vanhemman kuin lapsen hermostoa. Esiintymisestä nauttivien kannattaa sopia kavereiden kanssa treffit karaokebaariin tai liittyä kuoroon.

Muista siis vanhan Disney-klassikon kehotus “ain laulain työtäs tee” ja pian huomaat että “ei kauaakaan kun kaiken saan mä laulain paikalleen”.