Onko PMS keksitty juttu

Heräät aamulla levottomaan oloon. Peilistä katsoo takaisin turvonnut ja kiiltävä naama, jota koristaa finni tai kaksi. Tukka näyttää likaiselta vaikka on vastapesty. Kahvi on loppu ja mielesi tekee itkeä. Kun bussi hurauttaa pysäkkisi ohi pysähtymättä, haluat kirkua. Työkaverit huonot läpät ärsyttävät entistäkin enemmän. Puoliso tekee ihan kaiken väärin ja alat harkita avioeroa.

Eilen kaikki oli vielä hyvin. Kaksi viikkoa sitten olit koko kaupungin kaunein nainen. Mitä ihmettä on tapahtunut. Näetkö painajaista? Oletko tullut hulluksi? Ei, vaan kuukautisesi ovat alkamassa parin päivän päästä ja sinulla on PMS eli kuukautisia edeltäviä oireita.

Toisin kuin monet miehet haluavat uskoa, PMS ei ole kuviteltu juttu tai naisten lanseeraama tekosyy kiukutella kerran kuukaudessa. PMS johtuu kehossa ennen kuukautisia tapahtuvista hormonaalisista muutoksista, jotka ilmenevät erilaisina psyykkisinä ja fyysisinä oireina.

Se miten kuukautisia edeltävät hormonaaliset muutokset vaikuttavat meihin riippuvat mm. perimästämme, terveydentilastamme, elämäntavoistamme, iästämme ja elämäntilanteestamme.

Sen lisäksi että ystäviesi PMS voi olla täysin erilainen kuin sinulla, myös omat oireesi ennen kuukautisia voivat olla tässä kierrossa erilaset kuin vuosi sitten.

Olemme miettineet Love Inc Teamissa mikä tarkoitus PMS:llä voisi olla evoluutiobiologian näkökulmasta.

Me naiset olemme kaikkein mukautuvaisimpia ennen ovulaatiota, kun estrogeenitasot ovat korkeat. Kohonnut naishormoni tekee meistä myös tyytyväisiä, iloisia ja avoimia uusille ideoille. Ei siis ihme, että estrogeenia kutsutaan joskus “pikku vaimo -hormooniksi”.

Ovulaation jälkeen estrogeenitasot laskevat ja elimistömme valtaa mielialan tasaisena pitävä progesteroni. Progesteroni väsyttää ja tekee meistä vähemmän sosiaalisia, mikä on hyvä asia, jos olemme sattumalta tulleet raskaaksi. Mitä vähemmän hulmuamme hulluna kaupungilla ja kylillä, sitä pienempi riski on saada keskenmeno.

Jos emme ole tulleet raskaaksi, elimistön ei auta muuta kuin nollata tilanne. Se laskee niin hormonitasomme pohjalukemiin, jolloin menetämme estrogeenin mieltä kohottavan ja progesteronin rauhoittavan vaikutuksen.

Energiatasomme nousevat samaan aikaan kun näemme maailman ilman ruusunpunaisia silmälaseja. Emme voi enää sivuuttaa epäkohtia, jotka ennen ovulaatiota estrogeenihuuruissa eivät näyttäneet ongelmilta tai joihin emme jaksaneet puuttua progesteronin turruttamilla aivoillamme.

Kehomme kerää nestettä, ihomme rasvoittuu ja mielemme alkaa tehdä serotoniinitasoja nostavaa makeaa ja rasvaista ruokaa. Menemme tavallista herkemmin hälytystilaan ja itsehillintämme heikkenee, jolloin siedämme vähemmän muiden huonoa käytöstä ja vastoinkäymisiä.

Emme tarvitse miehiä siittämään meille jälkeläisiä tai pitämään meistä huolta raskauden aikana, joten miksi miellyttäisimme heitä? Jos satumme elämään savannilla, kuukautisveremme haju voi houkutella villipetoja, joten meidän on parasta olla tavallista nopeammin valmiita taistelemaan tai pakenemaan.

Tila jatkuu kuukautisten ensimmäisten päivien ajan, kunnes estrogeenitasomme ja sitä kautta myös mielialamme lähtee taas nousuun.

Vaikka päivät ennen kuukautisia ja kuukautisten ensimmäisinä päivinä voivat olla henkisesti vaikeita — varsinkin läheisillemme — niissä on myös salainen siunaus. Ehdotamme että teet niin kuin osa tiimimme jäsenistä. Ala pitää kirjaa ajatuksista, jotka mieleesi nousee PMS:n aikaan. Mikä toimii? Mikä ei toimi? Mitä haluaisit muuttaa? Mistä asioista haluat eroon? Tämä aika tarjoaa mahdollisuuden tehdä raatorehellisen katsastuksen omaan elämäämme.