Miksi rakastuneiden ei kannata tekstailla

Viimeisen kahden kuukauden aikana olemme Love Inc Median tiimissä törmänneet niin usein teksti- ja chat-viestien aiheuttamiin väärinkäsityksiin, että kaipaamme aikaa ennen matkapuhelimia, sähköpostia ja tekstiviestejä. Ollapa taas 1980-luvulla, jolloin vastarakastuneet pääsivät paljon helpommalla ja vähemmillä väärinkäsityksillä kun tänä päivänä parisuhdetta aloittelevat!

Jos 1980-luvulla halusi saada rakastettunsa nopeasti kiinni, ainoa vaihtoehto oli soittaa lankapuhelimeen. Jos toinen ei vastannut, oli todennäköistä ettei hän ollut kotona. Jos hänellä ei ollut puhelimen yhteydessä vastaajaa eikä ultramodernia puhelinta, joka talletti soittajien numerot, hän ei tiennyt että hänelle oli soitettu.

Kuinka usein sinä tai juuri deittailun aloittanut ystäväsi on hajoillut, koska on nähnyt Whatsappissa, että toinen on lukenut viestin, mutta ei vastaa siihen? Tai mennyt pois tolaltaan, kun toinen ei ole heti vastannut puhelimeen, joka hänellä on aina mukana?

Jos puhelua ei ennen vanhaan alkanut kuulua, ei voinut stalkata sosiaalisesta mediasta missä toinen on, vaan oli pakko mennä käymään hänen luonaan. Koska kaikki viestintä tapahtui käytännössä kasvokkain tai puhelimen välityksellä, olimme paremmin kartalla siitä mitä toinen oikeasti ajatteli meistä ja parisuhteestamme.

Kommunikaatiota tutkineen professori Albert Mehrabianin mukaan toisen sanat vaikuttavat 7 %, äänensävy 38 % ja kehonkieli ja kasvojen mikroilmeet 55 % siihen, miten tulkitsemme henkilön välittämän viestin. Jos henkilön sanojen sisältö on ristiriidassa hänen äänensävynsä, ilmeiden ja elekielen kanssa, luotamme enemmän siihen miltä hän kuulostaa ja miltä hän näyttää, kuin mitä hän sanoo.

Niinpä meidän on helppo sivuuttaa kumppanin tökerö, epäselvä tai näennäisen loukkaava kommentti, jos hänen äänensävynsä ja elekielensä kertoo välittämisestä ja rakkaudesta. Sama viesti tekstarina tai Whatsappissa sen sijaan saisi meidät friikkaamaan — jopa silloin kun toinen yrittää hymiöin viestittää tunnetilaa, jossa hän on viestin kirjoittanut.

Olemme myös Love Inc Median tiimissä huomanneet, että soittaminen säästää yleensä enemmän aikaa kuin saman asian edestakaisin pallottelu sähköpostin tai tekstiviestien välityksellä.

Siksi kannustamme toisiamme puhumaan enemmän kasvokkain, puhelimessa ja videopuheluina kuin meilaamaan, tekstailemaan tai chattailemaan.